top of page

Over mij

Jo-An Hoogendijk Lactatiekundige

Jo-An Hoogendijk

IBCLC Lactatiekundige

Aangenaam, ik ben Jo-An, en ik help je graag! Als lactatiekundige ga ik samen met jullie opzoek naar oplossingen voor problemen rondom borstvoeding. Bij die ‘technische’ adviezen let ik altijd op het ‘hanteerbaar’ maken van borstvoeding in het dagelijks leven van het gezin.

Van origine ben ik verloskundige. In de praktijk zag ik regelmatig moeders die veel vragen rondom borstvoeding hadden. Dit heeft me ertoe aangezet om de opleiding tot lactatiekundige te volgen, zodat ik moeders hierin verder kan helpen.  

Door mijn 2 kinderen ontdekte ik zelf hoe ingewikkeld borstvoeding kan zijn, maar ook hoe fijn het kan zijn na die eerste heftige weken. 

In veel gevallen heb je niet eens tegenslag, maar is bevestiging en een duwtje in de rug o zo welkom.

Mijn filosofie

Borstvoeding is meer dan melk, meer dan een baby voeding geven, meer dan aanleggen. 

Borstvoeding heeft veel gezondheidsvoordelen voor zowel moeder als kind. In de praktijk weten we dit vaak wel, maar zijn we ons er niet voldoende van bewust welke gezondheidsvoordelen dit met zich meebrengt. In het verleden heb ik onderzoek gedaan naar de verwachtingen (in de zwangerschap) en de ervaringen van het moederschap. Hieruit kwam naar voren dat bij veel vrouwen hun ervaringen niet overeenkwamen met hun verwachtingen van het moederschap.

Door voorlichting te geven in de zwangerschap over bijvoorbeeld borstvoeding, denk ik dat vrouwen beter voorbereidt kunnen worden op het moederschap. Daarnaast worden ze zich meer bewust welke gezondheidsvoordelen borstvoeding met zich meebrengt en kan dit een extra stimulans zijn.

We blijven nieuwe dingen leren om de samenwerking tussen ouders en kinderen fijner te maken als het om (borst)voeding gaat. En het blijkt dat ook samen naar flesvoeding kijken, vanuit lactatiekundig perspectief, voeden fijner kan maken voor alle betrokkenen.

bottom of page